HundfrämjandetEn ideell förening som gillar hundar


Om Hundfrämjandet...
Hundar för omplacering...
Bli medlem...
Kontakta oss...
Tisslat och Tassat...
Tips & Trix
Besök vår annonssida...
Länkar till andra hundrelaterade hemsidor...


Stöd oss!
Hundfrämjandet, Kanslivägen 10, 147 36  TULLINGE. PlusGiro: 50081-9
Tips & Trix
Telefon: 08-53188348

V A R M T  I  B I L

Varm hund i varm bil? Vad göra?


Klicka på bilden till höger för att se en tabell över hur varmt det kan bli i en bil, samt instruktioner som visar vad du kan (och får) göra för att hjälpa till.
Varnt i bilen - Klicka här för en större bild!
S O M M A R T I P S

Algblomning

Under senare år har man uppmärksammat att djur, bl.a. hundar kan bli sjuka efter att ha badat i algblommande vatten. Vissa alger är giftiga då de blommar och finns i massor. Hundarna blir sjuka för att de badar i vattnet, dricker av det och slickar på den våta pälsen. De kan få allvarliga lever-, njur-, nerv- och tarmskador av alggiftet. De kan drabbas av lindriga och ibland av kraftiga kräkningar, diarréer och leverskador. Varken Du eller hund skall bada då algerna blommar!

Fästingar
Ett bra skydd mot fästingar är att sätta på hunden några droppar Frontline eller Exspot var 4:e vecka. Det håller dessutom loppor och löss på avstånd! Köps receptfritt på Apoteket. Frontline och Exspot sprider sig jämt över hundens kropp i underhudsfettet och hunden kan bada utan att effekten försvinner.

Fästingarna är aktiva från det att utomhustemperaturen är 5+C!!

Ormbett

Om din hund blir ormbiten måste du åka direkt till veterinär! Vanligtvis är det i nosen eller i tassarna hunden blir biten. Skulle bettet ta i munnen eller i halsen kan hunden svullna upp kraftigt och få svårighet att andas. Bettstället blir ömt och ofta blå-lila i färgen. En efterreaktion kan uppstå inom ett par dygn efter bettet, orsakad av vävnadssönderfall och infektion. Den reaktionen kan vara direkt livshotande. Vistas du i ormrika områden på sommaren, t.ex. i skärgården, kan du be en veterinär skriva ut kortisontabletter som du har med i beredskap med på promenader. Blir hunden ormbiten ger du direkt föreskriven dos och tar dig sedan genast till veterinär. Se till att hunden inte rör sig i onödan så sprids inte ormgiftet lika snabbt. Bär den till alltså till veterinären. Försök också att hålla dig själv lugn!

Värmeslag
Om en hund placeras i en bil en varm dag kan temperaturen inne i bilen, även då den står i halvskugga, snabbt bli så hög att hunden får värmeslag. Djuret flämtar våldsamt, är yr och har röda munslemhinnor. För att kunna rädda hundens liv måste den snabbt få komma ut ur bilen. Svalka av hundens huvud, trampdynorna och runt magen genom att hälla på kallt vatten. Ge också hunden genast vätska att dricka. Kontakta därefter veterinär.

S K Ö T S E L R Å D


• Ha ditt djur id-märkt. Om hunden skulle springa bort eller bli stulen är det mycket lättare att hitta ägaren.
• Tänk på att vaccinera och avmaska hunden regelbundet för att undvika sjukdom. Mer information om detta kan du få hos din veterinär.
• Ha gärna en vattenflaska med då det är varmt ute, hunden är i stort behov av vätska då solen skiner eller efter ett träningspass.
• Lämna inte hunden i bilen en het sommardag. Temperaturen i bilen kan bli mer än dubbelt så varm som ute och varje år dör hundar av detta.
• Använd gärna flytväst på hunden under en båtfärd, även dom kan ramla i vattnet.

O H Y R A

Löss
Det finns två typer av löss som kan drabba hunden, den ena är pälsätande och den vanligaste typen som är blodsugande. Lössen är oftast specifika för sin art och lever endast på hundar. Lusen trivs bäst på ställen som armbågar, ljumskar, öron och ibland även vid nosen. Dom överlever bara en kortare tid utanför värddjuret och smittar endast vid direktkontakt. De vanligaste tecknen på att hunden har löss är klåda, eksem och ibland även mjäll. Det finns receptfria alternativ att behandla med på apoteket.

Loppor
Loppbett ger hunden klåda, de kan spridas mellan hund och människa, hund och katt eller mellan hund och hund. Loppan livnär sig på blod och kan bli upp till 4 mm långa. Äggen kan överleva i ca 1 år innan den utvecklas till loppa. Vanligast är att äggen lever i mattor eller möbler under denna tid.

Skabb
Det finns olika typer av skabb. Jakthundar löper en risk att drabbas av Rävskabb, detta kan även smitta till människa. Öronskabb orsakar ofta öroninflammationer. Hårsäcksskabb gör att hunden tappar hår. Skabb är en sorts kvalster som gärna uppsöker ställen där hunden har lite päls. Huden blir rödaktig och det framkallar en intensiv klåda. Såren av kliandet kan framkalla bakterier och svampinfektioner som i sin tur kan bli variga.

Behandlingen av skabben måste upprepas flera gånger och kan ibland vara svår att bli av med. Du bör söka veterinär för råd om bästa behandling om du upptäcker symptom för skabb.

Glöm inte att vid all ohyra är det viktigt att hålla rent vid hundens sovplats och övriga områden som hunden vistas på!!!

H U N D E N  S O M  B L O D G I V A R E

Det är inte bara människor som kan vara blodgivare. Även hundar kan lämna blod till behövande artfränder. Nytt blod kan behövas vid operationer, blodsjukdomar, parvo och förgiftningar (om hunden tex har ätit råttgift). Även brännskador och övriga tillstånd då hunden hastigt försämras kan vara situationer då nytt blod behövs tillgängligt.

Hunden som ska lämna blod får först genomgå en hälsoundersökning där blodvärden kontrolleras och man lyssnar på hjärtat. Eftersom det inte finns någon blodbank i Stockholm hade jag tidigare ringt djursjukhuset för att fråga hur blodgivning fungerar. På djursjukhuset informerade en djurskötare att dom hade en lista med telefonnummer på dom som frivilligt hade anmält sig och de gånger dom behövde blod ringde dom akut till någon av dessa.

En dag ringde dom till mig. Dom hade fått in en hund som ätit råttgift och var i akut behov av nytt blod, så min blandrashane skulle nu få chansen att hjälpa en behövande. Då han kom in till djursjukhuset gjordes en rutinkontroll och veterinären rakade ett litet område på bogen. Vid det här laget hade han dock börjat tycka att det var lite otäckt så dom gav honom lite lugnande och lät honom vila en stund. Då dom sedan började tappa blod så fungerade det precis som det gör med oss människor och efter en kort stund var det över.

Efter att allt var klart fick han en liten present och ett stort tack för att han hade visat vilken duktig vovve han var. Vi fick sedan ett meddelande om att den sjuka hunden hade klarat sig. Så visst kan våra friska hundar göra en insats och kanske rädda ett liv genom att bli blodgivare.

Elin,
Hundfrämjandet
Måndag-Fredag: 19.00-20.00. Lördag: 11.00-12.00